Meesterwerken:

Hier vindt u enkele uurwerken die door Jozef Op de Beeck zelf ontworpen en vervaardigd zijn. Deze exclusieve horloges worden in het eigen atelier vervaardigd op bestelling en op maat. Elk horloge is gesigneerd en genummerd. Meer info kan u hier verkrijgen.

Polshorloges

Retrograde

Retrograde polshorloge

Dit polshorloge heeft een elliptische wijzerplaat in zilver, wit goud of lapis lazuli. De uurwijzer zit bovenaan en de minuutwijzer zit aan de onderkant. “Retrograde” wijzers springen terug en starten opnieuw vanaf nul na elke cyclus van respectievelijk 12 uren of 60 minuten. Met dit principe werd reeds geëxperimenteerd in de 18de eeuw. Men zocht toen een manier om de wijzerplaat beter leesbaar te maken. Eenmaal per uur staan de uur- en minuutwijzer immers pal boven mekaar. En voor een korte tijd zeer dicht in mekaars buurt. Dit bemoeilijkt het aflezen van de tijd. Retrograde of flyback wijzers zijn in principe veel duidelijker af te lezen. Het is alleen mechanisch moeilijker te realiseren.
De kast is gemaakt uit 18kt geel goud. Er zijn twee types kasten: met de hand gegraveerd bas-reliëf of gepolijst. Het mechanisme met handopwinding is omgebouwd om een decentralisatie van de uur- en de minuut wijzer te verkrijgen. De gangreserve bedraagt 36 uren.

Perzische poes of uil

Kat polshorloge Uil polshorloge

Ook hier is het mechanisme omgebouwd om decentralisatie van de wijzers te verkrijgen. Alleen worden hier de ogen van de dieren gebruikt om uren en minuten aan te geven. Het linkeroog duidt de uren aan en het rechter de minuten.
De kast is telkens handgemaakt uit edelsteen. De uil is vervaardigd uit versteend mammoetbeen of lapis lazuli. De poezen zijn verkrijgbaar in zwart onyx, wit agaat, blauw agaat en versteend hout. De ogen zijn in handgeschilderd bergkristal in de kleuren blauw en oranje. De creatie van deze polshorloges is ook het werk van Jozef Op de Beeck. Hij liet zich hier inspireren door de fun clocks van Oswald.

Poes polshorloge

Schildpad

Schildpad polshorloge

De wijzerplaat van het schildpadhorloge is aangebracht in het schild dat uit rood of groen agaat gemaakt is en wordt beschermd door een bergkristallen glas. De kop en poten zijn met de hand vervaardigd in geel goud en de ogen zijn briljanten. De kop van de schildpad dient tegelijkertijd als kroon om het horloge op te winden of juist te zetten. Het binnenwerk is een ETA2824/2 automatisch mechanisme. De uitwerking van dit horloge is ook volledig gebeurd door Jozef Op de Beeck.

Krugerrand 

Krugerrand polshorloge

De Krugerrand is een gouden munt afkomstig uit Zuid-Afrika. Aangezien er 4 verschillende coupures munten zijn, zijn er dus ook 4 verschillende types van horloges, elk met een andere grootte. Zij hebben allen een 18kt geel gouden kast en 4 briljanten op de plaats van de kwartieren op de cijferring. 8 schroefjes geven de andere cijfers aan. De wijzerplaat zit achter een saffieren glas en ook de achterzijde is gedicht met glas zodat het binnenwerk zichtbaar is.
De vier verschillende types zijn:
    - 1 Krugerrand met een geskeletteerd ETA2890 mechanisme
    - ½ Krugerrand met een mechanisme met handopwinding
    - ¼ Krugerrand met een ETA 2000 automatisch mechanisme
    - 1/10 Krugerrand met een Jaeger-Le Coultre mechanisme

Magique 

Magique polshorloge

Dit polshorloge is ook een idee en uitwerking van Jozef Op de Beeck. Het heeft een zwarte elliptische wijzerplaat. De behuizing bestaat uit 18kt gepolijst geel goud. De lengte van de wijzers is telkens aangepast aan de positie op de ovale wijzerplaat. Het binnenwerk is een ETA2892 automatisch mechanisme.

Klokken

De tweewielen skeletklok

Skeletklok tweewielen

Deze skeletklok is ook een eigen ontwerp van Jozef Op de Beeck en volledig door hem met de hand gemaakt. Ze werkt 5 dagen met slechts twee tandwielen in het gaande werk. Dit maakt dat de tandwielen zeer groot zijn en extreem veel tanden tellen. De glazen gewichten zijn gevuld met kwik. De opwindsleutel is gemaakt uit lignum vitae wat Latijn is voor pokhout. Uiteraard geldt hier ook de symboliek dat men via een sleutel met "levenshout" zijn klok weer nieuw leven geeft.

De intelligente mysterieuze klok

Intelligente mysteriueze klok

Ook deze klok is een ontwerp van Jozef Op de Beeck. Ze heeft een glazen wijzerplaat en twee houten wijzers die vrij rond een as kunnen draaien in het midden van de wijzerplaat. Op bovenstaande foto duidt de klok 7 minuten voor 2 uur aan. De wijzers hebben elk een afzonderlijk mechanisme dat hen dwingt om in de juiste positie te gaan staan, zodat ze de juiste tijd aangeven. Zelfs wanneer je de wijzers handmatig in beweging zet, zullen deze automatisch terug op hun juiste positie komen. Het geheel is gebaseerd op het principe van evenwicht en de balans tussen twee gewichten. Ook deze klok kan op maat vervaardigd worden. Hieronder ziet u een voorbeeld gemaakt voor een "Kuifje fan". De glazen wijzerplaat werd met de hand ingegraveerd en de minuutwijzer met de hand uit hout gesneden.

Intelligente mysterieuze klok met Kuifje Thema

Zandlopers

De zandlopers met lange looptijd

24 uren zandloper

Deze lange duur zandlopers worden ook door Jozef Op de Beeck zelf gebouwd. Het zijn zeer uitzonderlijke zandlopers, omdat ze een lange looptijd hebben in verhouding tot de hoeveelheid zand die erin zit. Het zand is perfect wit en loopt door een robijn om slijtage en uitzetting te voorkomen.
Er zijn 3 standaard types, met een houten frame:
    - 8 uren
    - 12 uren
    - 24 uren

Opmerking: natuurlijk is het ook mogelijk om zandlopers te maken met andere looptijden zolang deze kleiner zijn dan 24 uren.

Een speciaal type: de angeluszandloper.

Angelus zandloper

Deze zandloper loopt 4 uur en heeft aan één kant 4 bollen. Op die manier loopt elk uur één bol leeg of wordt één bal gevuld. Het glas zit gevat in een metalen frame.

's Werelds kleinste zandloper

Deze zandloper met signatuur "J. Op de Beeck" is slechts 12,5 mm hoog en loopt ongeveer 6 seconden. Hierbij is het frame gemaakt uit massief wit of geel goud. Het zandlopertje loopt echt en is dermate klein dat het als hanger kan gedragen worden.

Minizandloper Kleinste zandloper

Andere zandlopers:

Door veelvuldige vraag naar goedkopere alternatieven, zijn we ook gestart met de productie van eenvoudigere zandlopers waarvan de kolf uit één stuk bestaat. Deze zandlopers zijn iets kleiner dan 20 cm.

Er zijn 2 soorten:

- Niet gekalibreerde exemplaren: Deze hebben een variabele looptijd die niet gecontroleerd is en kunnen dus louter als sierstuk gebruikt worden.
-

Gekalibreerde exemplaren: Deze hebben een gecontroleerde looptijd die varieert van 5 min tot 1 uur.
(momenteel in voorraad 5, 7 ½, 10, 15, 20, 30, 50 min of 1 uur).
Opm: omdat hier de glazen kolf uit 1 stuk bestaat en er dus geen robijn in het midden zit om de doorvoer van zand te controleren, zijn deze zandlopers minder precies dan onze langeduurzandlopers.

Zandloper

Tenslotte hebben we ook zandlopers in huis die industrieel vervaardigd zijn. Er zijn exemplaren met een looptijd van 5 tot 20 minuten.
Meer info kan u hier verkrijgen.