Achtergrond informatie:

Het horlogeriemuseum is een privé museum met een speciaal karakter. Het wordt beheerd door Jozef Op de Beeck en zijn dochter Elke Op de Beeck, beiden restaurateur van antieke klokken en horloges. Door de dagdagelijkse bezigheid met klokken en horloges is er een grote collectie aan tijdmeters verzameld, die we graag aan het publiek voorstellen.

Elke en Jozef Op de Beeck

Het museum is gelegen in het huis "De wildeman" dat dateert uit de 16de eeuw. Het behoorde vroeger toe aan de befaamde schilder Willem Geets, die er ook een werkplaats had. De renovatie van het pand startte in 1978 en is in 1983 beëindigd. Op dat ogenblik werd het museum officieel geopend.

Horlogeriemuseum

In het museum zijn heel wat verschillende tijdmeters te bekijken. Het gaat om stukken van circa 1600 tot vandaag; waaronder een torenuurwerk, zandlopers, zonnewijzers, mysterieuze klokken, uitzonderlijke zakhorloges, topkwaliteits polshorloges, staande klokken, tafelklokken, wandklokken, reiswekkers, etc. Er is ook heel wat antiek gereedschap te bekijken dat uurwerkmakers in vroegere tijden in hun werkplaats gebruikten. Sommige van deze gereedschappen worden zelfs nu nog op het atelier gebruikt voor de restauratie werkzaamheden.

U geraakt niet uitgekeken in de grote hoeveelheid klokken, horloges en speciale uurwerken. Het museum kan enkel bezocht worden met rondleiding, die door Jozef of Elke zelf verzorgd worden. Dit doen we omdat klokken bekijken niet vanzelfsprekend is. Je hebt wat uitleg nodig om ze ten volle te kunnen appreciëren. Bij een zelfstandig bezoekje zou u wellicht op 5 minuutjes de collectie rond zijn en vele pareltjes voorbijgelopen omdat u niet weet waarnaar specifiek te kijken. Wij zorgen ervoor dat iedereen het maximum haalt uit zijn bezoek en verzorgen telkens een uitleg op maat. Begeleide rondleidingen zijn zowel beschikbaar voor groepen als voor individuele bezoekers. De uitleg wordt steeds aangepast aan de doelgroep. Dit kan gaan van een groep kleuters of lagere schoolkinderen tot specialisten uurwerkmakers.

Een rondleiding door het museum duurt ongeveer 1u 15min en kan in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.
Gelieve er wel rekening mee te houden dat het maximum aantal mensen per groep 50 personen bedraagt. Groepen worden rondgeleid na reservatie. Voor individuele bezoekers voorzien wij op woensdag om 10.30 u en zaterdag om 14.30 u vaste rondleidingen. U belt gewoon aan en kan op dat moment de rondleiding volgen.


Volgende foto's geven een voorsmaakje van wat er in het museum te zien is.

Trappen Horlogeriemuseum Salon horlogeriemuseum Mechelen Nachtklok

Meer foto's kan u bekijken in de fotogalerij.